čtvrtek 9. prosince 2010

chilli polévka z dýně hokkaidó

Tento blog nebude pouze o pěstování chilli, ale postupně tady budu přidávat i oblíbené recepty z chilli, které většinou připravuju s kamarádem Bystřou. Tato polévka sice není primárně o chilli, ale bez něj si ji nedokážu představit.
Budeme potřebovat dýni Hokkaidó (zkoušela jsem to i z jiné dýně, ale tato je nejlepší, dá se koupit v supermarketech, nebo ve zdravých výživách, popřípadě na trhu), cibuli, česnek, olej, citrónovou trávu, zázvor, pokud máme tak taky galangal, curry pastu, plechovku kokosového mléka, zeleninový vývar a samozřejmě  chilli.
Začneme tím, že dýni si nakrájíme na kostičky (slupku ponecháme, změkne), pokapeme olivovým olejem a dáme péct do trouby na 180 stupňů. Pečeme cca půl hodiny, dokud dýně nezměkne. Chuťově je vynikající už takto opečená, mě osobně připomíná pečené kaštany, někomu zase sladké brambory. Než se nám upeče dýně, nakrájíme si cibulku. Z česneku, chilli papričky, zázvoru a galangalu si utřeme pastu, do které přidáme trochu garam masaly a zhruba dva stonky citrónové trávy jemně naklepeme tupější stranou nože. Na oleji si opečeme cibulku, ke které přidáme připravenou směs, citrónovou trávu a dvě až tří lžíce curry pasty. Potom přidáme opečenou dýni a zalijeme zeleninovým vývarem. Většinou používám bio bujon wuerzl. Přilijeme kokosové mléko a přibližně 10 minut povaříme. Vytáhneme citrónovou trávu (na to nezapomenout, pokud ji ponecháme nedá se zcela rozmixovat) a vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Ještě minutku povaříme, dochutíme a můžeme servírovat. Na stole můžeme ozdobit ještě čerstvě nasekanou chilli papričkou a zakápnout zbytkem kokosového mléka. Tato polévka je vynikající a krásně zahřeje, což se v tomto období hodí.

Žádné komentáře:

Okomentovat